Asijská gastronomie

Vietnamská kuchyně (vietnamsky Ẩm thực Việt Nam) je důležitou částí vietnamské kultury. Jídlo představuje pro Vietnamce možnost strávit čas společně s rodinou a je hlavním prvkem oslav a svátků.
Vietnamská kuchyně se řídí filozofií pěti elementů (ngũ hành) v pěti základních chutích: ostrá (železo), kyselá (dřevo), hořká (oheň), slaná (voda) a sladká (země). Každé vietnamské jídlo má svoji vlastní chuť, která odráží jeden nebo více z těchto elementů.

Jelikož vietnamská kuchyně používá ingredience, které jsou i v jiných asijských zemích, tak bychom zde rádi zmínili celou asijskou gastronomii.

Vietnamská kuchyně je známá tím, že často používá čerstvé bylinky. Každá větší vesnice a každé město má tržnici s čerstvou zeleninou a bylinkami, protože jen tam (nepočítáme vlastní zahradu) najdete tak bohatou nabídku vůní a barev na jednom místě.


 

Zajímavé a zábavné čtení ohledně jídla.
Jak se vyrábí a z čeho se skládají ingredience, které používá asijská kuchyně?
Budete překvapení 😉