Jednoho horkého dne jsme měli šílenou chuť na vietnamskou ledovou kávu. Díky kombinaci sladké chuti z kondenzovaného mléka a vysokého kofeinu z Robusty zvládáme pracovat venku a zároveň si užít sluníčka. Ale jako klasika – místo toho, abych se soustředila na práci, tak jsem četla příběhy a zajímavosti spojené s tímto unikátním nápojem.

Vietnam je druhou největší zemí produkující kávu na světě (hned po Brazílii) a káva je obrovskou součástí každodenního života místních lidí. Málokdo ví, co dělá vietnamská káva tak jedinečnou. Chci vám aspoň zde víc přiblížit jejich zajímavé informace.

Historie

Jako většina slavných vietnamských pokrmů, tak i první kávovníček přinesl Francouz. Překvapující, že? Za francouzského kolonialismu byl kávovníček poprvé přinesen do Vietnamu v 19. století. Kávové plantáže byly postaveny v severní části Vietnamu a poté se postupně expandovalo do dalších oblastí po celé zemi.

Později zjistili, že oblast Đắc Lắc (jižní Vietnam) je díky svému klimatu a kopcovité krajině nejlepšími místy pro pěstování kávových zrn.

Jak se podává vietnamská káva a proč tomu tak je?

Vietnamská káva je známá svou intenzivní chutí a dlouhým přípravným procesem.

Francouzský odkapávací filtr (vietnamsky phin) je to, co místní obyvatelé používají k přípravě kávy. Kvůli jeho malé kapacitě a pomalému procesu kapání se na jedno phin generuje pouze malé množství kávy. Přidání slazeného kondenzovaného mléka do kávy s ledem, z něj se stává cà phê sữa đá nebo cà phê nâu đá, doslova přeloženo jako ledová mléčná káva.

Když byla káva poprvé představena ve Vietnamu, nebylo snadné najít čerstvé mléko, jako klasické capuccino nebo caffè latte, proto se používá slazené kondenzované mléko. Výsledkem je silná, sladká a mléčná chuť, s níž je mnoho lidí obeznámeno.

Co vietnamská káva a kalorie?

Asi jak tušíte, tak do vietnamské kávy se dává vcelku hodně kondenzovaného mléka. Počet kalorií závisí čistě na vás, kolik lžic do nápoje přidáte. Šálek kávy, který je zhruba 235 ml se 2 nebo 3 polévkovými lžícemi kondenzovaného mléka, bude mít celkový počet kalorií přibližně 130 až 187 kalorií.

Kávová zrna

Vietnamský kávový průmysl vyrábí hlavně tři druhy kávových zrn, kterými jsou Robusta, Arabica a Libérie. Vietnam je po Brazílii druhou největší zemí vyrábějící kávu na světě.

Robusta se běžně používají při přípravě vietnamské kávy. Robusta je ve srovnání s jinými kávovými zrny, jako je Arabica, více kofeinovaná, má ale také více antioxidantů.

Jaké značky jsou nejlepší pro přípravu vietnamské kávy?

Na trhu s kávou ve Vietnamu dominuje několik velkých hráčů. Slavná vietnamská značka kávy zahrnuje Vinacafe, Nescafe, Trung Nguyen Coffee a Dak Lak Coffee.

V Česku jsou nejznámější Dak Lak Coffee a Trung Nguyen Coffee. Obě značky působí primárně v odlišné oblasti, Trung Nguyen nabízí především kvalitní instantní vietnamské kávy, např. jejich známá edice G7.

Ve restauracích a v kavárnech zaměřující se na asijskou gastronomii často ochutnáte kávy od Dak Lak Coffee. Tahle firma nabízí hlavně výběrové zrnkové kávy a vlastní přímo vietnamskou pražírnu v České republice.

A na závěr – jak připravit kávu?

Jestli máte možnost, určitě si kupte phin filtr a vietnamskou kávu na asijské tržnici, jestli to máte poblíž. Nebo se ptejte v supermarketech, jako je Albert nebo Tesco, jestli nemají někde vystavěné vietnamské kávy. Občas jsme tam viděli značku Trung Nguyen Coffee v sekci instantních káv. Taky sledujte asijský týden v Lidlu.

Jinak celý postup přípravy najdete určitě u nás ZDE.