Každý nějak musí začínat, ať už mu to šlo na poprvé nebo ne, a ani my jsme nebyli výjimkou. Dá se říct, že jsme byli vcelku tvrdohlaví a nechtěli jsme slyšet rady naších maminek ze začátku. Zkrátka jsme chtěli udělat chybu, abychom se z toho ponaučili. Jsme rádi, že jsme tyhle banální chyby udělali, protože jinak bychom nemohli napsat tenhle článek.
Z pár let, co jsme vedli kurz vaření, tak jsme dostali mnoho otázek ohledně přípravy vietnamské polévky phở bò. Poté, co jsme vydali „Víc než jen vietnamskou kuchařku„, otázky byly ještě zajímavější. Tak zde to máme – seznam nejčastějších chyb při vaření vietnamské polévky phở a jak tenhle problém vyřešit.
- Při vaření vývaru, zakrývám hrnec pokličkou.
Jedním z důvodů, proč vývar není čirý, může být to, že zakrýváme hrnec pokličkou. U phở bò doporučujeme nezakrýt hrnec, aby nám během vaření nevznikly pěny a ty by se rozpustily ve vývaru po čase. Ano, voda se mezitím může odpařovat, ale proto dejme více STUDENÉ vody hned na začátku. Když je voda horká, tak maso má tendence se stáhnout a nepustí do vývaru žádnou šťávu.
Ale stále nezapomeňme, že ze začátku, když přivedeme vodu k varu, tak musíme sbírat pěny. Poté stáhnout oheň a nechat vařit na cca 5-6 hodin. Celý recept najdete ZDE.
- Raději dávám trochu víc koření, aby polévka pořádně voněla.
Už jste přímo ochutnali badyán, asijskou skořici nebo kardamon? Tak jistě víte, že všechny mají sice vůni, ale i jejich chutě jsou silné. Počítejme s tím, že koření dáváme hodinu před podáním a během hodiny nasaje vývar i chutě koření. Badyán má velice nasládlou chuť po setkání s vývarem. Proto jestli jich přidáme trochu moc, tak bude mít vývar i sladší chuť. To přesně nechceme, že?
Proto doporučujeme, abyste otestovali s menším množství (např. 2 badyánky, 1 skořice, 1 kardamon pro 2 porce), postupně ještě můžete přidat. ALE nezapomeňte koření dopředu péct! Tímhle způsobem se doopravdy aktivují.
- Koření dávám do vývaru 15-20 minut před podáním.
I když opékáte koření, tak stále nedoporučujeme dát koření na poslední chvíli. Jediná náročnost tohoto pokrmu je načasování. Jestli dáváte koření až 15-20 minut před podáním, tak vývar ještě nedostatečně nasál chuť koření. V tomhle případě se pak ptáte „Proč to ještě není vončo?“ My vážně doporučujeme dát aspoň 30-45 minut před podáním.
- Do vývaru dávám víc hovězí kosti, aby byl silnější.
Víc hovězí kosti = víc tuku ve vývaru. Pamatujme si – phở bò je lehký, čirý hovězí vývar. Jestli najdete někde hovězí oháňky, tak do vývaru jich raději dejte víc. Ale nikdy nedávejte víc jak 2 hovězí kosti pro 4 porce.
- Uvařím dopředu nudle phở a dám si to zítra s sebou do práce.
Na tohle si dejte pozor! Jestli jste už někdy měli japonský ramen, tak i v tomhle případě platí stejná pravidla. Nikdy nevařte nudle phở, jestli si to hned nedáte! Nudle totiž velice rychle nasávají vývar a než dojdete do práce, tak je vývar pryč a máte jen nudle s masem, což je vážně škoda.
To stejné platí i v rámci objednání jídel z restaurací s sebou! Nikdy tohle NEDOPORUČUJEME! Většina vietnamských restaurací se snaží vyhovět zákazníkům, a tak občas nemyslí na kvalitu poté, co si lidé objednají s sebou, myslí jen na aktuální stav. Jejich polévka může být úžasná, ale při objednání s sebou to bude vždy hrozné.
Jinak nedávno jsme nakupovali věci v supermarketech a našli jsme hotový phở bò balené v ledničce:
Omlouvám se, ale tohle je už fakt moc! 😀
Doufáme, že po tomhle jste se taky ponaučili a dejte nám vědět, jak se vám povedl pokrm!
Připojte se k diskuzi