Hořká okurka – Mướp đắng
![](https://www.zaseryze.cz/wp-content/uploads/2019/11/zaseryze-foodie_200x99.png)
Vietnamská kuchyně je známá tím, že často používá čerstvé bylinky. Každá větší vesnice a každé město má tržnici s čerstvou zeleninou a bylinkami, protože jen tam (nepočítáme vlastní zahradu) najdete tak bohatou nabídku vůní a barev na jednom místě.
Vietnamské bylinky jsou obecně označovány jako rau thơm [zau thom], doslovný překlad by byly vonné listy. „Rau“ obecně označuje listovou zeleninu a „thơm“ znamená vonné. Všimněte si, že u mnoho námi popisovaných bylin začínají slovem „rau“. Pokud u některých bylin zapomenete říct rau, tak i přesto budou Vietnamci vědět o čem mluvíte. Nicméně existuje několik výjimek, jako je rau răm, u této bylinky to musíte zvládnout dohromady, aby Vás pochopili. Dozvíte se, že polévka Pho obsahuje Rau mùi a Rau mùi tàu nebo do Nem cuốn (nesmažené jarní závitky) se dává Rau kinh giới a Rau tía tô.