Proč vietnamská kuchyně nám tak chutná? Důvodem je pradávné učení pěti elementů, u které lze uplatnit i do vietnamského horoskopu.

Učení pěti elementů pochází z Číny a je jedním ze základu tradiční čínské medicíny, feng-šuej, hudba astrologie, bojová umění a i jídla. Pěti prvky jsou: dřevo, oheň, zem, kov, voda. Jsou elementy, které se navzájem doplňují a některé se navzájem naopak odpuzují.

Ve vietnamské kultuře se pět elementů nazývá Ngũ hành a uplatňuje stejně jak v té čínské. Je to taky důvod, proč jídla hrají tak s mnoha barvami.tabulka ngu hanhHarmonie jídla krom učení pěti elementů se taky využívá filosofie Jin Jang, které popisuje dvě navzájem opačné a doplňující se síly se spojí do jednoho celku.

Koření a suroviny asijských státu se používají v souladu s každým jiným a vzájemně se podporují. Suroviny mající tendenci „hřející“ by se mělo vařit se surovinou „chladící“, aby vytvořili rovnováhu v jídle.

Příklad:

  • Kachní maso mají tendenci „chladící“ se velice doporučuje jíst se zálivkou obsahující zázvor „hřející“.
  • Mořské plody „chladící“ připravuje společně s zázvorem, citronovou trávou, česnekem „hřející“.
  • Pálivá jídla „hřející“ se kombinují se surovinami s kyselou chutí „chladící“.
  • Nachlazený člověk pije čaj se zázvorem, saunuje se s extraktem citronové trávy „hřející“.

Jako zástupcem kombinací harmonie chuti zle představit suroviny do Nem rán. Barevnost jako zelená, červená, žlutá, bílá, černá jsou reprezentovány surovinami jarní cibulka, vepřové maso, vejce, skleněné nudle, houbami. „Hřejívá“ potravina zde je třeba vepřové maso a naopak „chladící“ zase jarní cibulka nebo nudle.

Pět elementů se uplatňuje i ve vietnamském horoskopu. Bere se podle roku narození a podle data narození se dá zjistit, jaké je dotyčný ve znamení. Podle toho taky zle vědět, jaký barva se dané osobě hodí.