Varianta s rýžovarem

Postupy

0/0 postupů
  1. Odsypeme množství rýže, které se do rýžovaru
    pohodlně vejde.
  2. Rýži opláchneme – jelikož ji zpracovávali v továrně, mohou se v ní objevit nečistoty.
  3.  Opláchnutou rýži vsypeme do přístroje.
  4. Přidáme vodu a vaříme.
  5. Rýže by měla být měkká a pružná.

 

Varianta s hrncem

Postupy

0/0 postupů
  1. První dva kroky se shodují s předchozím
    návodem.
  2. Přidáme vodu a ze začátku mícháme, dokud vodu s rýží nepřivedeme varu.
  3. Přiklopíme pokličkou a necháme vařit na mírném ohni zhruba 15–20 min. Neotvírejte pokličku!
  4. Rýže nasaje vodu a změkne.
  5. Vypneme oheň, rýži promícháme a necháme ještě 10 min působit páru.

Pozor, množství vody závisí na druhu rýže – některé sají více vody, s čímž je třeba při jejím odměřování počítat.
U některých hrnců (zpravidla dražších) se dá vařit i podtlakem – rýže je pak měkčí, voňavější a chutnější.
Také je potom potřeba méně vody. Doporučujeme si postup napřed vyzkoušet na menší várce rýže.

Od malička nás učili, že hladina vody má být jeden článek prstu nad rýží. Ale to platí jen v případě, že vaříte rodinnou večeři.

Je mnoho teorií, jak moc máte rýži před vařením opláchnout. V jedné rodině oplachují rýži 2–3x, aby nebyla nijak cítit. Jinde zase jen jednou, protože si myslí, že jen tak má tu pravou „šťávu“. Takže míru umytí rýže necháme čistě na vás.

Jelikož Vietnamci mají mlsné jazyky a kupují vždy tu nejkvalitnější rýži (jíme ji přece každý den), nesolíme ji.